Accountability partner & Virtueel Assistent

Tijd om uitstelgedrag vaarwel te zeggen!

Uitstelgedrag – we kennen het allemaal. Je hebt een belangrijke taak voor je liggen, maar je schuift het steeds voor je uit. Misschien zit je vast in een eindeloze cyclus van uitstellen, waarbij je jezelf belooft dat je morgen écht aan de slag gaat. Het is geen verrassing dat uitstelgedrag zo alomtegenwoordig is, onderzoek suggereert dat maar liefst 20% van de volwassenen last heeft van chronisch uitstelgedrag. Maar waarom doen we dit eigenlijk? En belangrijker nog, hoe kunnen we dit doorbreken?

Vrouw met potlood op haar neus en zich niet kan focussen op haar werk

Waarom uitstelgedrag zo veel voorkomt

Studies tonen aan dat uitstelgedrag niet alleen een kwestie is van luiheid of gebrek aan motivatie. Het heeft vaak diepere oorzaken, zoals perfectionisme, angst voor falen, of simpelweg een gebrek aan duidelijke doelen. Als coach of expert hebben we vaak veel taken op ons bord liggen, wat het verleidelijk maakt om bepaalde zaken voor ons uit te schuiven. Maar laten we niet bij de pakken neerzitten! Hier zijn enkele praktische tips om uitstelgedrag te overwinnen en je productiviteit te verhogen.

Hoe je het beste met uitstelgedrag kunt omgaan

  • Elimineer potentiële afleidingen. Zet notificaties en meldingen uit en zorg voor een aangename werkplek waarbij je alles hebt klaarliggen om effectief te starten. Ben je thuis snel afgeleid? Ga dan eens werken in een coworkingspace.
  • Maak taken behapbaar door ze op te breken in kleinere stappen. Bijvoorbeeld, als je een blogpost moet schrijven, begin dan met het maken van een ruwe draft voordat je jezelf verliest in details.
  • Stel duidelijke deadlines voor jezelf en houd je eraan. Gebruik een takenmanager (zoals bijvoorbeeld: Asana, Trello, To Do, To Doist, Notion…) om deadlines concreet te maken en jezelf eraan te herinneren.
  • Identificeer je interne weerstanden en angsten. Schrijf op wat je tegenhoudt om aan een taak te beginnen (geen zin, te moeilijk, geen tijd,..) en bedenk vervolgens strategieën om deze blokkades te overwinnen. Hoe kan je het gemakkelijker maken voor jezelf?
  • Imperfecte actie is beter dan geen actie. Perfectionisme kan je verlammen, maar imperfecte acties brengen je altijd verder dan stilstand. Het erkennen van het feit dat niet alles perfect zal zijn, maar waarbij je toch in beweging blijft, kan enorme voordelen hebben voor je persoonlijke groei, productiviteit en succes. Ga ervoor, neem actie en laat perfectie los!
  • Beloon Jezelf: Stel beloningen in voor het volbrengen van taken. Dit kan variëren van een wandeling in de natuur tot een taartje eten samen je business bestie. Beloningen geven je een extra motivatie om aan de slag te gaan en taken af te ronden.

Ontdek hoe ik jou als Accountability Partner hierbij kan helpen!

Uitstelgedrag kan een hardnekkige gewoonte zijn, maar je staat er niet alleen voor. Als ervaren Accountability Partner sta ik klaar om jou te begeleiden om je verantwoordelijkheid op te nemen. Tijdens mijn Dream, Act & Achieve traject bespreken we op geregelde basis jouw doelen en voortgang en moedig ik je langs de zijlaan aan om te blijven streven naar je doelen en dromen. Aarzel niet om een gratis call in te plannen, waarin we kunnen bespreken hoe ik jou kan helpen.

Wees als eerste op de hoogte

Laat je gegevens achter en ik breng je als eerste op de hoogte wanneer ik de workshops & trainingen lanceer!